Sono tante le attività che impegnano il gruppo durante l’anno, da Folklorama alla tournèe, dagli spettacoli in giornata nelle sagre alle semplici rappresentanze in costume per citare i più immediati. Ma ci sono molteplici attività che nessuno vede e che richiedono molto lavoro ed impegno da parte di tutti come per esempio l’organizzazione logistica di Folklorama o la preparazione del Pan e Vin de Pifanie. E’ proprio di quest’ultimo che vi mostriamo un aspetto per molti “inedito” del nostro gruppo: la preparazione del pignarûl. Tradizionalmente il nostro pignarûl lo approntiamo il giorno prima dell’Epifania ed è sempre una gran festa nonostante il freddo e talvolta le intemperie, ma in realtà già a settembre i componenti del sodalizio hanno dedicato più giorni per il “taglio della foglia”. Il nostro pignarûl lo ricopriamo con delle fascine fatte da canne di mais seccate che andiamo personalmente a preparare nei campi grazie anche ai contadini che ci permettono di prendere il prezioso materiale a patto di raccogliere a mano tutte le pannocchie. Nelle immagini della galleria potete farvi un’idea del lavoro che da oltre 45 anni il nostro gruppo porta avanti per far godere alla comunità uno degli appuntamenti più antichi e suggestivi della nostra tradizione. (Gabriele V.)
Il Grup Che No Si Viôt
A son tantis lis ativitâts che a impegnin il grup dilunc l’an, partint di Folklorama, ae tournée, dai spetacui in zornade intes sagris aes semplicis rapresentancis in costum par citâ i plui imediâts. Ma a son tantis lis ativitâts che nissun al viôt che a domandin tant lavôr e impegn di bande di ducj come par esempli la organizazion logjistiche di Folklorama o la preparazion dal Pan e Vin de Pifanie. Al è propit di chest ultin che us mostrìn un aspiet par tancj inedit dal nestri grup: la preparazion dal pignarûl. Par tradizion il nestri pignarûl lu fasìn sù la dì prime de Epifanie e e je simpri une grande fieste ancje se al fâs fredon e se il timp nol jude, ma in realtât za in Setembar i components dal sodalizi a àn dedicât plui zornadis al “tai de fuee”. Il nestri pignarûl lu cuvierzìn cuntun grum di fassinis fatis di cjanis di blave secjadis che o lin di persone a preparâ intai cjamps in graciis ancje dal jutori dai contadins che nus permetin di cjoli il preziôs materiâl a pat di racuei a man dutis lis panolis. Intes imagjins de galarie o podês fâus une idee dal lavôr che, di oltri 45 agns, il nestri grup al puarte indenant par fâ gjoldi ae comunitât un dai apontaments plui antîcs e sugjestîfs de nestre tradizion. (Gabriele V.)